Terug naar alle evenementen

ANNA: deel twee uit het drieluik Schitterende Schaduw

De Schitterende Schaduw-serie neemt je mee naar het gedeelde koloniale en slavernijverleden in Gelderland, en laat de onderbelichte geschiedenis van gemarginaliseerde levens zien. Want ook vanuit Gelderland vertrok men naar de Oost en de West om fortuin te maken. Het is tijd dat we ons niet alleen de koloniale welvaart laten voorstaan, maar dat we ons ook bewust worden van de andere kant: het menselijk leed achter de welvaart en rijkdom uit de 18e eeuw. ANNA is een voorstelling die je naar de keel grijpt, waarin verhalen uit de schaduw kruipen en zich blootgeven aan het licht van het theater.

“Knap hoe jullie zonder taal precies bij de kern uitkomen en dat zo over weten te brengen dat het binnenkomt”

“Ik vond het bijzonder dat er in het stuk een vrijheid is om zelf verder te associëren en na te  denken over identiteit, positie, macht, kleur, gelijkheid en ongelijkheid.”  (Reacties op Schitterende Schaduw, deel 1)

De voorstelling ANNA gaat over de geschiedenis van een zwarte vrouw, Anna van Vossenburg, genoemd naar de plantage in Suriname waar ze geboren is, plantage Vossenburg. Er is weinig over haar bekend behalve dat ze in de vroege 18e eeuw met twee verweesde dochters van de overleden plantage eigenaar naar Nederland, naar Arnhem, komt. Ze blijft er haar hele leven wonen. Maar wie was ze? Hoe werd ze behandeld en hoe voelde ze zich? Ze komt tot leven in onze voorstelling: ANNA.

ANNA is een productie van stichting Reframing HERstory Art Foundation. De stichting draagt bij aan bewustwording en educatie van het koloniaal en slavernijverleden van Gelderland, via dans, muziek, podiumkunsten, gesprek en maatschappij. In de actualiteit van Black Lives Matter voelt zij meer dan ooit de noodzaak van meerstemmigheid, om andere verhalen binnen de samenleving te laten horen.

De première in Arnhem kwam tot stand in samenwerking met Sonsbeek 20- 24.

Meer informatie en tickets
https://www.theateraanderijn.nl/productie/anna/

Latere gebeurtenis: 30 oktober
Deelnemers gezocht voor onderzoek