Schitterende Schaduw, een dans- en muziektheatervoorstelling over slavernijverleden
De dans- en muziektheatervoorstelling Schitterende Schaduw neemt je mee naar ons gedeelde koloniale en slavernijverleden in Gelderland. De voorstelling laat de onderbelichte verhalen zien uit die tijd. Want ook vanuit Gelderland vertrok men naar de Oost of de West om fortuin te maken.
Speeldata Schitterende Schaduw
Zondag 25 oktober, 20:00 uur: Kasteel Cannenburgh in Vaassen.
Zaterdag 21 november: Rozet, plein op 3, Programma van Museum Arnhem in het kader van de tentoonstelling: Living, Forgiving, Remembering.
Zaterdag 28 november: Rozet, Plein op 3.
Nadere informatie over exacte tijden en tickets volgt
Meer lezen
Wist je dat..
…De slavernij formeel in 1863 is afgeschaft, maar dat tot slaafgemaakte mensen verplicht nog 10 jaar op de plantages moesten werken? Dus waren deze mensen eigenlijk pas in 1873 echt vrij. Hierna werden er contractarbeiders uit India gehaald om de plantages te bewerken. Ook kregen de slavenhouders per slaaf een compensatiebedrag voor het ‘kapitaal verlies’.
Voor meer informatie afschaffing slavernij zie: https://decorrespondent.nl/7530/afschaffing-van-de-slavernij-in-suriname-ging-het-nog-tien-jaar-voort/2939316396390-e0e5cdf0
(Bron foto + informatie Indiase contractarbeiders: https://bukubooks.wordpress.com/brits_indiers/ )
Meer lezen
KETI KOTI
Op 1 juli is het Keti Koti. Voor alle Surinamers een belangrijke dag. Maar wat betekent het en wat houdt het eigenlijk in?
Keti Koti betekent letterlijk vertaald ‘ketenen verbroken’.
Met Keti Koti herdenken en vieren we de dag van de afschaffing van de slavernij in de voormalige Nederlandse koloniën. Sinds 1 juli 1863 is de emancipatie van de tot slaafgemaakten een feit. En dat moet herdacht en gevierd worden!
Wan switi manpasi!
Bron foto: wordpress.com/bibliotheca-surinamica/onzichtbaar_erfgoed/
Meer lezen
Wist je dat…
…Er achter de schermen, al maanden lang, een top team hard aan het werk is voor de voorstelling? Met Zoom meetings, telefonische bel afspraken en verschillende soorten werkplatforms, weten zij zelfs in Corona tijden een frisse strijdlust te behouden.
Op de foto staan:
Artistiek leider: Farida Nabibaks.
Productie team: Elske Offerhaus, Richardo Tuinfort. Caco Verhees.
Medewerkers: Yara van Fraeijenhove, Rohiet Tjon Poen Gie, Andrea Fiege, Lana Renfrum, Bob Zimmerman, Ayden Carlo, Robbert Vermeulen.
Educatie & randprogrammering: Vicky Fisher, Nirupa Shantiprekash, Lily van Engen.
Meer lezen
Wist je dat...
...Het versje: ‘’Iene miene mutte, tien pond grutte.” Oorspronkelijk een Creools versje is waarin men verwijst naar de slaaf gemaakte vrouwen die benedendeks gevangen werden gehouden op een slavenschip?
mijngelderland.nl/inhoud/specials/sporen-van-slavernijverleden/een-levend-verleden?
foto credits: precisionagent.com/how-kids-had-fun-before-smartphones/
Meer lezen
ANNA VAN VOSSENBURG
Aan haar naam kun je zien dat zij tot het eigendom behoorde van plantage Vossenburg te Suriname. Of ze in slavernij was geboren of in vrijheid in Afrika is niet helemaal zeker. In 1727 kwam ze te wonen in Arnhem. Anna’s geschiedenis is verbonden met het buitenhuis Zijpendaal en het stadshuis de Olde Munte.
Maar wie was Anna eigenlijk? Wie was haar moeder? Haar vader? En waarom was zij in Nederland, of in Arnhem om precies te zijn?
mijngelderland.nl/inhoud/specials/sporen-van-slavernijverleden/anna-op-vossenburg?
Meer lezen
De line-up van het erfgoedfestival is bekend
'Het online platform is gelanceerd en de line-up bekend! Tien #kunstenaars, waaronder onze initiator Farida Nabibaks, geïnspireerd door tien Gelderse #erfgoedlocaties. Tel er vijftig #aanhakers bij op, en je krijgt #Erfgoedfestival 2020!
Benieuwd? erfgoedfestival.nl
Meer lezen
Het TransformatieLAB bij Theater de Plaats
Het TransformatieLAB bij Theater de Plaats: een plek voor onderzoek op het gebied van muziektheater. Laat je verrassen door gloednieuw werk en wees als eerste getuige van de meest actuele ontwikkelingen.
Choreografe en filosofe Farida Nabibaks is volop bezig met het maakproces van Schitterende Schaduw, een voorstelling over het koloniaal- & slavernijverleden van Gelderland. In het LAB verkent ze het gebruik van hedendaagse muziek in de voorstelling.
Meer lezen